Operatorul bursier paneuropean Euronext negociază achiziţia Bursei din Atena, într-o tranzacţie în acţiuni în valoare de 399 de milioane de euro (470 de milioane de dolari), anunţă Reuters. Euronext operează pieţe în Belgia, Franţa, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia şi Portugalia. Este listat la Bursa de Valori din Amsterdam, iar sistemul de compensare a tranzacţiilor are sediul la Roma. Grupul facilitează tranzacţionarea pentru aproximativ 2.000 de companii listate, cu o capitalizare de piaţă combinată de peste 6,6 trilioane de euro, conform greekreporter.com.
Euronext vrea să ofere o acţiune nouă pentru fiecare 21 de titluri deţinute de investitorii Bursei din Atena, evaluând acţiunea operatorului bursier elen la 6,90 euro. Ieri, la ora locală 12.00, acţiunile Hellenic Exchanges-Athens Stock Exchange SA aveau un preţ de 6,87 euro, în urcare cu aproape 14% faţă de închiderea din ziua anterioară.
Ministerul de Finanţe din Grecia a salutat oferta pentru piaţa acţiunilor din Atena şi a informat într-un comunicat că vede într-un mod ”pozitiv” posibilul acord.
Coform ekathimerini.com, ministerul a precizat: ”La zece ani de la impunerea controalelor de capital, o posibilă achiziţie a Bursei de Valori din Atena de către Euronext ar reprezenta un vot tangibil de încredere în stabilitatea şi traiectoria pozitivă a economiei greceşti”.
Cu toate acestea, ministerul a menţionat că negocierile sunt încă în desfăşurare, subliniind: ”Aceasta este o discuţie comercială aflată într-un stadiu incipient, care poate sau nu să ducă la un acord”.
Potenţiala tranzacţie ar fi în linie cu ambiţiile Euronext de a consolida pieţele europene de capital, în condiţiile în care operatorul paneuropean consideră că fragmentarea este unul dintre motivele decalajului de competitivitate faţă de pieţele din SUA.
De la începutul anului, Euronext a lansat Prospectul european comun şi a încheiat un parteneriat cu Deutsche Börse pentru a contracara ”zborul” unor oferte publice iniţale din Europa spre Statele Unite.
• Lichiditate şi atractivitate în creştere pentru Bursa din Atena, dacă intră în reţeaua Euronext
Achiziţia propusă este văzută ca o mişcare strategică de integrare a pieţei de capital greceşti într-un ecosistem paneuropean. Dacă va avea succes, piaţa elenă s-ar alătura unei reţele care are peste 1.800 de companii listate, sporind lichiditatea sa.
Analiştii spun că integrarea în Euronext ar creşte semnificativ atractivitatea Bursei din Atena pentru investitorii străini: ca parte a unui grup de renume, bursa elenă ar câştiga o vizibilitate şi o credibilitate sporite, în loc să fie percepută ca o entitate independentă, scrie greekreporter.com.
Conform Euronext, o posibilă colaborare cu Bursa din Atena ”ar consolida strategia Euronext de integrare a pieţelor de capital europene, oferind oportunităţi de creştere şi sinergie”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 09:40)
eu as vrea sa stiu de ce nu preia bvb? doar pt ca nu ne vindem tara? ca sa o fure ai nostri adica
1.1. Intrebare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:47)
Si cat ai vrea sa dea pe cotetul asta? Dupa mine nu face nici jumate din cat este acum in piata.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 11:52)
BVB nu este de vanzare, BVB cumpara, a inceput cu bursa de la Chisinau, urmeaza urmatoarele burse: din Vanuatu, Somalia, Tuvalu, si ce va burse din tarile care se termina cu STAN.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 14:50)
vad ca ma iei la misto, esti din board de la bvb? daca da, va sugerez sa-l angajati pe Catalin Dicu, e un expert financiar cu vaste cunostinte. A fost coleg cu Malin G.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 18:14)
Si bursa din Botswana.
Aia care creste si scade si tot asa... ;))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:13)
Veniti, bre, si la noi, dar dupa ce acumulez suficient anii astia de stagnare, ca dupa aia bubuie PE-urile!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:33)
de ce nu gasesc BVB pe marii brokeri internationali? am gasit uganda
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:34)
Ne comparam noi cu Uganda, ma, manca-ti-as gura ta...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 13:08)
Să o ia și pe asta de la București ca noi nu știm ce să facem cu ea. Este un manelism și un amatorism general, de la board până la ultimul angajat. Ce reguli de guvernanță? Ce chinese walls? Ce deontologie? Ce morală? Manea! Amatorism și interese de grup. Minciuni din care nu mai răzbate niciodată adevărul. O conspirație în care unii sunt la butoane iar ceilalți fac figurație. Ceva rău.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 17:19)
Roaga-te ca Depozitarul Central sa nu pateasca nimic toata viata noastra. Daca se duce naibii registrul, adio ownership!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:32)
Plec imediat la biserica, bine ca mi-ai spus. Sper sa mai prin deschis. Sa zic ceva si de Contrapartea Centrala sau ma limited la Depozitar? Mai bine le iau pe rand, sa nu-L incarc prea tare.