Iunie 2025, cea mai fierbinte lună din istoria Japoniei: un nou semnal al crizei climatice globale

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 3 iulie

Iunie 2025, cea mai fierbinte lună din istoria Japoniei: un nou semnal al crizei climatice globale

English Version

Japonia a înregistrat cea mai caldă lună iunie din istorie, potrivit Agenţiei Japoneze de Meteorologie (JMA), într-un context în care valurile de căldură extreme devin tot mai frecvente pe fondul schimbărilor climatice accelerate. Temperatura medie lunară a fost cu 2,34°C peste media istorică, iar acest record vine după o succesiune de anotimpuri atipic de calde şi secetoase.

Recorduri istorice şi efecte immediate

Potrivit JMA, lunile fierbinţi din 2024 şi 2025 au egalat sau depăşit constant recordurile stabilite în peste un secol de observaţii meteorologice, începute în Japonia în 1898. Totodată, temperatura apelor din jurul arhipelagului nipon a crescut cu 1,2°C, atingând acelaşi nivel record ca în iunie 2024 - cel mai cald de la începutul măsurătorilor în 1982.

În plus, meteorologii avertizează că valul de căldură va continua în luna iulie, afectând grav sănătatea publică, agricultura şi ecosistemele.

Manifestări alarmante ale schimbărilor climatice

Cireşii sakura au început să înflorească prematur sau inadecvat din cauza toamnelor şi iernilor mai blânde, care nu mai pot declanşa natural procesul de înflorire. Muntele Fuji, simbol naţional, a fost lipsit de calota sa de zăpadă până la începutul lunii noiembrie, cu o lună mai târziu decât în mod normal. Sezonul ploios s-a încheiat cu trei săptămâni mai devreme în regiunile vestice ale ţării, ceea ce compromite rezervele de apă şi afectează agricultura. Valurile de căldură mortale şi taifunurile estivale, tot mai intense şi imprevizibile, devastează regiuni întregi, afectând în special populaţia vârstnică.

Iernile secetoase cresc riscul de incendii forestiere, în timp ce în alte zone ale arhipelagului se înregistrează ninsori extreme.

Consecinţele pe termen lung

Deşi JMA avertizează că nu fiecare fenomen meteorologic extrem poate fi direct legat de schimbările climatice, tendinţa pe termen lung este clară: încălzirea globală accentuează frecvenţa, durata şi intensitatea extremelor climatice. Japonia, ca multe alte state insulare sau litorale, este extrem de vulnerabilă la astfel de schimbări. Într-un climat global în care Europa traversează simultan valuri de căldură sufocantă, iar America de Nord se confruntă cu incendii forestiere fără precedent, evenimentele recente din Japonia se încadrează într-un tablou mai amplu al crizei climatice mondiale.

Pe termen scurt, autorităţile japoneze se pregătesc pentru o vară caniculară şi un nou sezon de taifunuri. Pe termen lung, însă, se impun măsuri drastice pentru atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, adaptarea infrastructurii şi protejarea populaţiei vulnerabile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Japonezii erau odata oameni inteligenti. Cum pot crede o asemenea prostie?

    Nu exista o criza climatica globala. Poate numai la UE, la comisie la Ursula si Macron.  

    Exista doar problema lipsei apei, care incet, incet se manifesta la nivel global.  

    Temperaturile neobisnuite sunt rezultatul lipsei norilor, a expunerii excesive si extinse a uscatului la radiatia solara, a absorbtiei reduse radiatiilor solare de catre solul uscat, Temperaturile excesive se datoreaza lipsei precipitatiilor, lipsei apei pe glob.  

    Si aceste realitati se datoreaza poluarii intense si continue cu reziduri de ardere, caldura si zgomot, a straturilor unde se formeaza si evolueaza norii. Norii nu se mai formeaza, nu mai evolueaza, nu se mai deplaseaza, nu se mai raspandesc natural, au raspandire restransa si inaltimi mari. Precipitatiile rezultate din asemenea acumulari "restranse si inalte" de vapori de apa au garacter catastrofal si adesea sunt bulgari de gheata. Iar solul in lipsa norilor ... se incalzeste superficial ca in desert. Si...

     

    1. Boss, esti contient ca vaporii (apa in stare gazoasa) sunt si ele gaze cu efect de sera? Apa gazoasa absoarbe mai multa caldura / molecula decat dioxidul de carbon.

      nasol, trebuie interzisi :D

    Asa, si? La noi nu a fost. Cu ce e Japonia mai speciala? Are o suprafata cu 58% mai mare decat Romania, deci tot putin, la nivel global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0603
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2917
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8612
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
OSZAR »