Creşterea nivelului mării: un pericol iminent

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 mai

Creşterea nivelului mării: un pericol iminent

English Version

Un studiu publicat în revista Communications Earth & Environment avertizează că nivelul mării va continua să crească periculos, punând la încercare rezilienţa umanităţii până la sfârşitul secolului şi dincolo, chiar şi în scenariul optimist în care încălzirea globală este limitată la +1,5°C, relatează AFP.

Rata actuală s-a dublat - şi se va dubla din nou

Potrivit cercetătorilor, în ultimele trei decenii, nivelul mării a crescut cu 10 cm, rata acestei creşteri dublându-se. Dacă tendinţa continuă, până în anul 2100 ritmul ar putea ajunge la 1 cm pe an, o acceleraţie care ar avea consecinţe devastatoare. "Chiar dacă reuşim să limităm încălzirea la +1,5°C, nivelul mării ar putea atinge praguri care vor face adaptarea extrem de dificilă", avertizează Chris Stokes, profesor la Universitatea Durham şi autorul principal al studiului.

Impact global: oraşe scufundate şi costuri uriaşe

Peste 230 de milioane de oameni locuiesc la mai puţin de 1 metru deasupra nivelului mării. Peste 1 miliard trăiesc la mai puţin de 10 metri altitudine. O creştere suplimentară de 20 cm fără măsuri de protecţie ar genera pagube anuale de 1.000 de miliarde de dolari în 136 de mari oraşe de coastă, potrivit studiilor anterioare.

Cauze majore: topirea gheţarilor şi dilatarea oceanelor

Creşterea nivelului mării are două surse principale: Topirea calotelor glaciare şi a gheţarilor montani; Expansiunea termică a oceanelor, care absorb peste 90% din căldura suplimentară generată de activitatea umană.

Deşi Acordul de la Paris vizează limitarea încălzirii la +1,5°C, traiectoria actuală indică o creştere de +2,7°C până la sfârşitul secolului, potrivit celor mai recente prognoze climatice. O astfel de evoluţie ar amplifica semnificativ riscurile pentru infrastructură, populaţii şi biodiversitate.

Subestimarea pericolului

Autorii studiului subliniază că rapoartele anterioare ale GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) au subevaluat contribuţia calotelor glaciare din cauza incertitudinilor ştiinţifice. Noile cercetări înclină balanţa în direcţia unui impact mai sever şi mai rapid decât se credea anterior. Chiar şi în cel mai bun scenariu climatic prevăzut, efectele creşterii nivelului mării vor fi dramatice, necesitând măsuri urgente şi costisitoare de adaptare pentru oraşele de coastă şi comunităţile vulnerabile.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca nivelul apelor ar creste, bancile nu ar da credit pe 80 de ani pentru casele situate pe plajele din Florida si California. Este vorba de o logica minimala. Dar ma rog poate am eu pretentii prea mari.

    Ati auzit de: The Palm Islands consist of three artificial archipelagos: Palm Jumeirah, Dubai Islands and Palm Jebel Ali, off the coast of Dubai, United Arab Emirates.

    Pai cine e prost sa construiasca si sa cumpere case acolo daca nivelul apelor ar creste?

    Este jenant! 

    cand esti izolationist si "familist" dar te doare-n paispe de viitorul planetei.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0550
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4541
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0107
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
OSZAR »